CARA & RESEPI
Bahan-Bahan
- 2 Sudu kecil yis mauripan
- 1/4 Cawan air suam
- 1 Sudu kecil gula
*Satukan bahan diatas dan biar ia berbuih untuk memastikan yis aktif.
- 3 Cawan tepung gandum
- 4 Sudu besar gula
- 1/2 Sudu kecil garam
- 2 Sudu besar susu tepung
- 1 Biji telur
- 1/2 Cawan air(ikut keperluan)
- 2 Sudu besar majerin
Cara-Caranya
- Saatukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar.
- Gaulkan sekata dan lubangkan tengah-tengah tepung.Tuangkan telur, air, yis dan majerin.Uli sehingga licin atau tidak melekat ditangan.
- Biarkan doh didalam bekas yang bertutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
- Bila doh kembang tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
- Biar sebentar donut naik *15-20* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
- Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat.
No comments:
Post a Comment